Okategoriserade

5 tips för att vässa ditt CV

15 augusti 2019

Ett bra CV är avgörande för den som är på jakt efter ett nytt jobb. Att lyfta fram starka sidor på allra bästa sätt är svårt och kräver en del tid. Här kommer en guide med fem tips på hur du går tillväga för att skriva ett CV som fångar rekryterarnas intresse.

1. Sälj
Inled ditt CV med en kort ingress om vem du är, vad du söker och vad du kan tillföra till företaget. Eftersom inledningen är det första som mottagaren ser är det viktigt att försöka fånga intresset direkt. Anpassa texten så den passar till den typ av tjänst du söker – se det helt enkelt som att du ska sälja din kompetens och behöver locka potentiella köpare.

2. En titel säger inte mer än 1000 ord
Ett vanligt misstag är att utgå från att läsaren förstår vad din yrkesroll innebär. Titlar kan innebära olika saker på olika arbetsplatser, beskriv därför kortfattat dina arbetsuppgifter och ansvarsområden. Har du gjort något på ett tidigare jobb som efterfrågas på det nya jobbet du söker? Lyft fram det. Använd dina tidigare erfarenheter till att motivera varför just du är lämplig.

Generellt sett uppskattar rekryterare CV:n som är tydliga, enkla och strukturerade. Har du jobbat länge och har många tidigare anställningar kan det bli väldigt mycket text om du ska beskriva alla tjänster. Samla ihop anställningar som ligger längre bak i tiden och rada upp dem utan beskrivningar. Men glöm inte att vara tydlig med vilka jobb som varit konsultuppdrag och vilka som varit fasta anställningar.

För den som är nyexaminerad kan problemet vara det motsatta, att de tidigare erfarenheterna är knappa. Då kan du istället lägga fokus på din målsättning och personliga egenskaper som du tror kan vara lämpliga för rollen. Lyft fram utmaningar du löst under din utbildning, extrajobb, praktik eller föreningsengagemang.

En gyllene regel är att använda högst två sidor. Om du behöver mer utrymme – använd det personliga brevet för att fylla på med mer kontext.

3. Jante bor någon annanstans
Den som läser ditt CV kan inte gissa vad du åstadkommit tidigare. Lyft fram projekt och förbättringar du gjort på tidigare arbetsplatser, speciellt sådant som legat utanför din arbetsbeskrivning. Minst lika viktigt är att redogöra vad du lärt dig under resans gång. Även om det är jobbigt – skryt. Det kan hjälpa dig vidare till nästa jobb.

4. Tydlighet, struktur och enkelt att läsa däremot – får gärna bo här
Tekniska kompetenser ska skrivas precist och tydligt, förslagsvis i en lättöverskådlig lista. Då är det enkelt att förstå vad du kan. Dessutom är det bra sökord för den som vill hitta ditt CV i en databas. Välj ett lättläst typsnitt och undvik plottriga bakgrunder, om ditt CV är visuellt rörigt finns risken att rekryteraren missar något viktigt.

5. Kontaktuppgifter
Vi behöver kunna nå dig! Därför är det viktigt att se till att alla dina kontaktuppgifter finns på alla sidor.


Vi på Inköpsdesign rekryterar och konsulterar ständigt nya medarbetare till våra kunder. Vill du veta mer? kontakta oss på 070-404 18 80 eller info@inkopsdesign.com.

Aktuellt

Visa alla nyheter

Jonas Carlberg

Hej! Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa er hitta rätt resurs inom supply chain, ring mig på 070-375 76 96 eller maila

jonas.carlberg@inkopsdesign.com

Boka

X