Okategoriserade

Förbered dig inför anställningsintervjun

28 augusti 2019

Att gå på anställningsintervju kan vara både nervpirrande och handsvettsframkallande – men är såklart nödvändigt för att få drömjobbet. Företaget behöver tillfälle att lära känna dig men en anställningsintervju ger dig minst lika stora möjligheter att lära känna företaget, kulturen och ledarskapet.

Här får du bra tips för att känna dig trygg och förberedd inför nästa anställningsintervju.

Vem är du?

Om du inte lär känna dig själv på arbetsplatsen, kan du inte heller ge en rättvis bild av vad du vill ha och behöver för att prestera på topp. Saker att fundera på är exempelvis:

  • Vad motiverar mig på en arbetsplats? Vad gör mig omotiverad?
  • Vilka är mina starka sidor, kunskaper och bidrag till en arbetsplats?
  • Hur ser jag på min kommande karriärutveckling? Vad ser jag att jag kan lära mig och utvecklas inom på det aktuella företaget?
  • Vad är viktigt för mig gällande fysisk arbetsmiljö, exempelvis eventuell pendling och liknande?
  • Hur löser jag problem, konflikter och meningsskiljaktigheter?
  • Hur beskriver dina kollegor dig?

If you fail to plan, you plan to fail

Bästa sättet att imponera på rekryterare är att komma i tid och vara förberedd. Läs arbetsbeskrivningen noggrant och ställ relevanta frågor runt rollen. Gå in på företagets hemsida och sociala medier för att få koll på vad som är viktigt för företaget just nu. Under intervjun kan du flika in något du läst och kopplade det till dina egna erfarenheter och kunskaper:

 ”Jag förstod att miljöarbete är viktigt hos er när jag läste det senaste pressmeddelandet – jag har på min tidigare anställning jobbat mycket med xxx …”

Utöver det ska jag du givetvis förbereda ett par frågor som är viktiga för dig att få svar på.

Skriv sedan ner exempel på intervjufrågor och börja öva. Svara på frågorna högt för dig själv, gärna framför spegeln, eller ta hjälp av en kompis. Försök tänka dig in i situationen att du är den som ska anställa en ny medarbetare – vad skulle du vilja veta om hen? Ett bra sätt att svara är att försöka beskriva utifrån situationer, från problemet till vad du har gjort och vad resultatet blev.

Inför ditt möte är det såklart viktigt att du är i tid, kom ihåg att planera din resa så att du vet var du ska. Anpassa din klädsel efter företaget du ska besöka – och klä hellre upp dig än ner dig!

Ett avväpnande sätt att möta någon för första gången är att hälsa, ta i hand och le. Det är absolut okej att vara nervös, men eftersom du nu är väl förberedd så gäller det att våga lita på att du klarar det. Låt ditt naturliga kroppsspråk komma fram, utan att överdriva. När mötet är slut, kom ihåg att tacka för att du fick komma.

Lycka till!

Är du redo för nästa steg i din inköpskarriär? Skicka en spontanansökan till Inköpsdesign eller sök någon av våra utannonserade uppdrag genom att klicka här.

Aktuellt

Visa alla nyheter

Caroline Nell

Hej! Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa er hitta rätt resurs inom supply chain, ring mig på 08-409 046 27 eller maila

caroline.nell@starckpartner.se

Boka

X