InköpsdesignNyhet

Hallå där Sara Jägborn…ansvarig för Inköpardagen

13 maj 2019

Dagen var fullbokad– igen. Varför är intresset så stort för hållbarhet bland inköpare?

Det ligger på allas läppar och klimatångesten kliar under skinnet på de flesta av oss oavsett vad vi jobbar med. Kunderna efterfrågar hållbarhet och vill veta hur företagen de samarbetar med eller köper varor av jobbar med hållbarhet. Många företag har inte hängt med och det råder brist på kunskap.

Vad fick de med sig från dagen?

Inspiration, idéer och mod att ifrågasätta arbetssätt och företagets hållbarhetspolicy. Många har säkert inte ens hållbarhet på sin agenda idag men efter årets Inköpsdag hoppas jag att de tar ett kliv upp i medvetande om ämnet och börjar arbeta aktivt med hållbarhet ihop med kollegorna.

Vad innebär kunskapsbristen för inköparna?

Ekorrhjulet snurrar på för högre tillväxt och lönsamhet och som inköpare är man ofta utsatt för höga besparingskrav samtidigt som ledningen uttalar krav på hållbara inköp som inte får kosta något eller ta tid. Som inköpare sitter du i en rävsax. Jag tror att de som kom på Inköpardagen behöver tips och idéer på hur de ska kunna ta det första hållbara steget.

Varför är hållbarhet viktigt för inköpare?

Som inköpare är det du som sitter på ansvaret för val av leverantör och material, ditt jobb är viktigt. Att få rätt kvalitet och att ha ett långsiktigt samarbete med en leverantör är utifrån ett hållbart perspektiv mycket mer lönsamt och effektivt än att bara tänka pris och kanske pressa leverantören till en ”bra” affär men inget mer. Ingen kan göra allt men alla kan göra något för att vi ska få en bättre värld på sikt, klyschigt men sant och inköpare måste inse det. 

Vad gör ni på Inköpsdesign själva för att vara hållbara?

Vi jobbar mycket med hållbara relationer. Både gentemot våra kunder men speciellt tillsammans med våra konsulter, att de ska ha bra arbetsmiljö och fungera långsiktigt på uppdragen.

Inköpardagen – fokus på hållbarhet 

Lana Engberg, inköpscontroller, berättade hur man med hjälp av strategiskt inköpsarbete kan minska klimatpåverkan – och hur det går att mäta.

Pia Wirén, Nordic Procurement Manager på Selecta, föreläste om vad en hållbar leverantörskedja är – och vilka riskanalysverktyg som går att använda i arbetet med hållbara inköp. 

Aktuellt

Visa alla nyheter

Caroline Nell

Hej! Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa er hitta rätt resurs inom supply chain, ring mig på 08-409 046 27 eller maila

caroline.nell@starckpartner.se

Boka

X