Okategoriserade

Inköp kräver specialister

11 december 2019

För att lyckas strategiskt med inköp gäller det att ha specialistkunskap om just de inköp du ansvarar för. Ett smart knep är att bli kompis med specialister inom organisationen.

Inköparens jobb är att ha stenkoll på allt som rör inköp – från att bygga relationer med leverantörer till att förhandla avtalsvillkor och effektivisera processer. Det är viktigt att känna sin marknad och sin omvärld för att veta vilka inköp som behövs för att få en fungerande verksamhet.

Strategiska inköpare har även ett långsiktigt perspektiv i åtanke. Här handlar det om det att utveckla företagets strategiska inköpsposition och skapa rätt leverantörsbas.

Samarbeta strategiskt
För att lyckas med strategiskt inköpsarbete gäller det inte bara att ha koll på leverantörer och processer – utan att ha förståelse och kunskap för vilken typ av tjänst eller vara som passar just er organisation och affärsmodell bäst. Rör det sig om komplexa produkter är det svårt att sitta på all kunskap. Därför är det en god idé att ta hjälp av specialister inom företaget. Rätt relationer med rätt specialister effektiviserar hela inköpsapparaten och underlättar arbetet.

 

  • IT-köp kräver mycket specialistkunskap för att träffa rätt. Ta hjälp av IT-chefen för att få rätt insikt i vad som faktiskt behövs och för att få bättre kontroll på marknaden. IT-chefens produktkunskap och din inköpsexpertis blir helt enkelt en vinnande kombination.
  • En annan typ av inköp som kräver specialkunskap är inköp inom tillverkande industri. Högt specialiserade komponenter behövs för att ha en effektiv tillverkningsprocess. Bygg relevanta relationer och kontakter inom företaget för att kunna träffa rätt.
  • Läkemedelsproduktion är regelstyrt och kräver att man följer regler och procedurer.  Här gäller det att jobba tillsammans med läkemedelspecialister inom företaget och på så sätt undvika att bryta mot regelverket.

Aktuellt

Visa alla nyheter

Caroline Nell

Hej! Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa er hitta rätt resurs inom supply chain, ring mig på 08-409 046 27 eller maila

caroline.nell@starckpartner.se

Boka

X