Okategoriserade

Så väljer du rätt referenser

21 augusti 2019

Har du blivit ombedd att skicka referenser när du varit på arbetsintervju? Bra! Det betyder ofta att du kommit långt i processen och att rekryteraren vill fördjupa bilden av dig med kompletterande information. Förutom att bekräfta den kompetens och erfarenhet du redogjort för i ditt CV vill rekryteraren ofta veta mer om din personlighet och om dina drivkrafter.

Här kommer våra bästa tips för hur du ska tänka när du väljer dina referenser.

Tänk på att de referenspersoner du väljer ska vara yrkesmässiga. Referenspersonen ska på ett objektivt sätt kunna ge detaljerad information om hur du fungerar i arbetslivet och hur du agerat i olika professionella situationer. Har en kollega blivit till en vän – välj då en annan person som referens. Av samma anledning går det oftast inte att välja en förälder, ett syskon eller en släkting.

Rekryterare brukar ofta be om tre referenser. Försök att välja personer som känner dig genom olika sorters roller. Förslagsvis en tidigare chef, en tidigare kollega och en tidigare leverantör, projektledare eller annan affärspartner? Söker du ett chefsjobb – välj åtminstone en referens som rapporterat till dig.

Som nyexaminerad kan det vara svårt att hitta lämpliga referenser att uppge. Ett tips då är att använda sig av en eventuell handledare från en praktikperiod eller någon från ditt extrajobb. Helt enkelt någon som kan uttrycka sig professionellt om vad du går för – även om det råkar vara i en annan bransch än det du söker.

Vid vissa tillfällen vill man vara hemlig när man söker ett nytt jobb, därför är det helt okej att inte lämna sin nuvarande chef eller sina nuvarande kollegor som referenser. Däremot är det viktigt att se till att dina referenspersoner har godkänt att du uppger dem samt att de är informerade om att de kommer bli kontaktade. Eftersom referenser oftast lämnas i slutet av en anställningsprocess har du gott om tid att förvarna. Om det är möjligt, förbered personen du valt som referens på vilken typ av jobb du har sökt. Och kom ihåg att säga tack!

Här kan du skicka in en spontanansökan till oss på Inköpsdesign.

Aktuellt

Visa alla nyheter

Caroline Nell

Hej! Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa er hitta rätt resurs inom supply chain, ring mig på 08-409 046 27 eller maila

caroline.nell@starckpartner.se

Boka

X