Nyhet

Vad gör en affärsområdeschef?

1 mars 2023

Möt Sara, affärsområdeschef på Jabadabado AB

Hej Sara, berätta, vem är du?

Jag är affärsområdeschef på Jabadabado sen 1,5 år tillbaka, det är en ganska bred roll, jag ansvarar för allt i verksamheten tillsammans med mitt team.

Från början utbildade jag mig till sjukgymnast men jag trivdes inte alls med det. Jag läste då en master på KI, med en tanke på att jobba inom medicinteknisk industri, vilket sedan ledde det till att jag blev produktchef och därefter Key account manager på ett läkemedelsföretag, och då insåg jag att försäljning var min grej.

Så min bakgrund är främst från försäljning, jag har jobbat i en rad olika branscher med allt ifrån skönhet till matvaror, men aldrig i leksaksbranschen som jag gör nu. Privat så har jag man och 2 barn, 3 och 6 år gamla, vilket är väldigt praktiskt då man har konsumenten i hemmet numera!

Jabadabado är ju ett företag som jobbar med träleksaker, är det stor skillnad mot att jobba i apoteksbranschen som du gjorde förut?

Framförallt så har jag ju en helt annan roll nu, så det är en stor skillnad, men branscherna är ju olika på väldigt många sätt. Jag skulle säga att apoteksbranschen är mer strukturerad, och inte så flexibel. Leksaksbranschen däremot har inte så strukturerade lanseringsfönster som det var inom apoteket, där var det helt kört att få in en produkt om man missade ett lanseringsfönster så är det inte riktigt i denna branschen. Här är det däremot viktigt att jobba nära butikerna på ett annat sätt då de är fristående handlare och alla har sin egen unika position på marknaden vilket man behöver ta hänsyn till.

Jabadabado ingår ju i en koncern: Bare Collective, som har en hel grupp av bolag, vad är skillnaden att jobba så jämfört med att jobba i ett fristående bolag?

För oss är den stora skillnaden att vi har kollegor i moderbolag som har nyckelfunktioner som vi inte själva kan ha, där vi kan få hjälp och råd, där vi inte är så starka eller har en person anställd. Företagen i gruppen hjälper varandra med inköp och har kunskapsutväxlingen tillsammans, det finns alltid någon att ringa när man behöver hjälp. Så det finns många synergier att vara en del i en koncern.

Vad är roligast med ditt jobb?

Det är bredden på arbetsuppgifterna, att man får vara involverad i så mycket t.ex. import och inköpsarbete mm, dessutom är jobbet både strategiskt och operativt. Jag hade aldrig fått möjligheten att jobba med den bredden i ett större bolag. Man får vara väldigt mycket problemlösare, det gillar jag.

Hur kopplar du av?

Genom träning, jag både kopplar av och kopplar bort, och jag vill gärna vara ute och göra aktiviteter tillsammans med familjen, t.ex. grilla korv i skogen. Dessutom har jag ett stort socialt behov, vill gärna gå på AW med vänner och göra saker tillsammans.

Vad var ditt drömyrke som barn?

Ridlärare, det var drömmen! Jag höll på med hästar och tävlade mycket när jag var ung.

Vilket råd skulle du ge till någon som vill jobba med inköp& försäljning?

Att inte vara för försiktigt, man måste våga att prova nya saker. Som leverantör har man inte alltid samma syn som kunden, och det är ju en inköpares uppdrag, att förstå vad kunderna vill ha innan dom själva vet det. Men man måste vara både diplomatisk och pragmatisk, samt välja strategiskt vad som är viktigast att lägga krutet på.

Tusen tack Sara, det var kul att prata med dig och höra dig berätta. Lycka till framöver!

Aktuellt

Visa alla nyheter

Caroline Nell

Hej! Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa er hitta rätt resurs inom supply chain, ring mig på 08-409 046 27 eller maila

caroline.nell@starckpartner.se

Boka

X