Därför är inköparen den snabbaste vägen till ökad lönsamhet

Det finns få personer i ledande position som har samma tävlingsinriktade mentalitet och energiska personlighet som säljchefen. Med dagliga kpi:er som kompass, litervis med svart kaffe som bränsle och ett team av säljare som matroser styr säljchefen skutan framåt. Målet är nya affärer som kan hjälpa företaget växa och i bästa fall få statusen som Gasell eller kanske Raket. Det kanske är därför VD:n och säljchefen är bundis, den enes resultat gör den andre gott med andra ord.

Och visst är det sant? Det går inte att förneka att duktiga säljare får företaget att växa. Vi är alla beroende av dem. Dessa personer som ständigt gör det lilla extra för att få in kunden och nå målet för veckan. Det driver företagets tillväxt och öppnar nya möjligheter för företagaren.

Men i denna hast har vi glömt något, en väldigt viktig sak om du frågar mig. Och ibland blir det faktiskt så att vi inte riktigt hinner titta i backspegeln innan vi hunnit förbi kurvan. Men det betyder inte att vi ska strunta i det nu. Personen jag pratar om är inköparen. Den person som ansvarar för att skutan inte ska lagas med ruttet trä, hålen inte täppas tillfälligt och att seglen ska vara gjorda av slitstarkt material med lång garanti. Att vi har en person som ser efter företagets välmående för att vi ska kunna växa långsiktigt och inte stanna till av så kallad växtvärk. Det kan vara upprättandet av förmånliga hyreskontrakt om vi vill expandera, garanterad leverans av vår mirakelkräm till nya länder eller kanske bättre marginal? Rollen är bred och präglas av hög kompetens med företagets bästa i fokus, men varför ta mitt ord för givet? Vid nästa kaffepaus vill jag uppmana dig att prata med en av inköparna. Be honom eller henne berätta hur man förbättrar företagets affärer genom starkt inköpsarbete.

För dig som vill se snabba resultat med ökad lönsamhet är inköparen din bästa vän. Att sälja mer är nödvändigt men oavsett hur hårt ni ror så kommer det finnas flera sätt att öka skeppets hastighet. Inköparen skulle i detta fall se till att öka lönsamheten med de resurser ni har idag. Att stärka avtalstroheten, förbättra marginalen och se till att det ni köper ansvarsfullt kan ge oväntat stora direktavkastningar. Det är inte ovanligt att se besparingar som uppgår mellan 10 – 15% av en specifik kategori. Spenderar ni då en miljon kommer ni spara mellan 100 000 och 150 000sek inom respektive område. Tänk då att det vanliga företaget har betydligt fler kategorier att arbeta med och det är därför du som VD kan öka lönsamheten snabbast via inköparna.

Om inköpsarbetet görs rätt ger det snabba resultat och tillsammans med en välfungerande säljavdelning har du receptet på långsiktig tillväxt. Tillsammans med matroserna kan du leda skutan mot det öppna vattnet och ta dig an nya utmaningar. Förhoppningsvis blir det en Piña Colada när tillfället ges.

Caroline Nell

Hej! Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa er hitta rätt resurs inom supply chain, ring mig på 08-409 046 27 eller maila

caroline.nell@starckpartner.se

Boka

X